Εφημερίδα της εποχής
Εφημερίδα της εποχής
Εφημερίδα της εποχής
About Social Cinema Club
Κοινωνικός Κινηματογράφος - Λέσχη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης (Social Cinema Club)
Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015 ξεκίνησαν οι προβολές μας (για 3η συνεχόμενη σχολική χρονιά) με την ταινία - έκπληξη Ellis καθώς και άλλες ταινίες μικρού μήκους σχετικά με τη μετανάστευση και τα δικαιώματα των παιδιών. Κάθε δεύτερη Παρασκευή (19.00) στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου μας θα μπορείτε να παρακολουθείτε ενδιαφέρουσες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου (προερχόμενες κυρίως από την ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου) καθώς και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συντελεστές του ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΠΛΑΝΟΥ για την στήριξη τους στο εγχείρημά μας.
Tο Ellis Island, το νησί-πύλη για εκατομμύρια μετανάστες προς την Αμερική στις αρχές και σε ένα μεγάλο μέρος του προηγούμενου αιώνα. Το σενάριο έγραψε ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος Eric Roth και πρωταγωνιστές, ο επίσης βραβευμένος με Όσκαρ Robert De Niro και τα εκατομμύρια ανθρώπων, που πέρασαν από το νησί. Ο δημοφιλής Αμερικανός ηθοποιός, συνεργάζεται με τον installation artist JR. Η ταινία πραγματεύεται τις συγκλονιστικές ιστορίες των μεταναστών που κατέφθασαν στις αρχές του αιώνα στο νοσοκομείο Ellis Island, προσδοκώντας σε μία καλύτερη ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ευχαριστούμε την ομάδα του Ellis για την παραχώρηση της ταινίας. Η προβολή ήταν από τις πρώτες στη χώρα μας.
Ο Γ. Καραμπιτσάκης μιλάει στην τελετή βράβευσης της ταινίας "Η Ιστορία του Πέτρινου" στο μουσείο της Ακρόπολης
Μαρτυρίες
Μαρτυρίες παιδιών και γονέων
“Δεν είχα ξαναπάει σε κινηματογράφο με τα παιδιά μου. Ήμασταν όλοι μια παρέα".
"Όμορφο να μοιραζόμαστε συναισθήματα"
"Τη χαρά που παίρνει το παιδί που βρίσκεται με φίλους"
"Γιατί ήταν μια έξοδος που εγώ δεν θα μπορούσα να του την προσφέρω"
"Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για μεγάλα κοινωνικά ζητήματα"
"Κατάλαβα πως είναι να είσαι μετανάστης"
"Ναι γιατί δεν τα έχω ζήσει και δεν τα ξέρω. Στην ταινία τα «Άλματα» κατάλαβα ότι το να είσαι μετανάστης είναι πολύ δύσκολο και επικίνδυνο"
Η ταινία "Η Ιστορία του Πέτρινου μέσα από Αφηγήσεις" που γύρισαν οι μαθητές της Δ' Τάξης του σχολικού έτους 2014 -2015 (φετινή Ε') με τη βοήθεια του δασκάλου τους Παπαδόπουλου Δημήτρη πήρε το βραβείο Πρωτότυπης Δημιουργίας στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα «Η ιστορία του σχολείου μου» που οργάνωσε το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και το σχολείο μας εκπροσώπησαν ο διευθυντής του σχολείου μας Κ. Κουλιούμπας, ο κ. Παπαδόπουλος Δημήτρης και ο μαθητής Γιώργος Καραμπιτσάκης με την οικογένειά του
Η συμμετοχή μας στο σημαντικότερο νεανικό διεθνές φεστιβάλ οπτιακουστικής δημιουργίας στην Ελλάδα και σε ένα από τα πιο σημαντικά στην Ευρώπη. Στο παρακάτω link είναι ο κατάλογος του φεστιβάλ (σελ. 15)
https://camerazizanio.files.wordpress.com/2015/11/camerazizanio_2015_catalogue.pdf
Ο κοινωνικός κινημοατογράφος δημιουργήθηκε το 2013. Η ιδέα δημιουργίας του κοινωνικού βασίστηκε στους παρακάτω στόχους:
• Να δημιουργηθεί μέσω του κινηματογράφου μια κοινότητα παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων. Να αναπτυχθούν συλλογικότητες και να καλλιεργηθεί η έννοια της αυτό – οργάνωσης στο δημόσιο σχολείο – χώρο.
• Να δημιουργηθεί ένας κοινωνικός χώρος μέσα στον οποίο θα μπορούν αν αναπτυχθούν συνεργασίες, ανταλλαγή απόψεων. Να αναπτυχθούν οι κοινωνικές σχέσεις παιδιών και ενηλίκων
• Να έρθει το σχολείο σε άμεση επαφή με την τοπική κοινωνία
• Να γίνει πιο ουσιώδης η πολιτιστική προσφορά του σχολείου προς την τοπική κοινωνία
• Να δημιουργηθεί ένα πνεύμα αλληλεγγύης. Να υπάρξει επαφή με κινήματα αλληλεγγύης. Το σχολείο μέσω του κινηματογράφου να κάνει – στο μέτρο του εφικτού – στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις (οικονομική βοήθεια, τρόφιμα ρούχα, βιβλία κλπ) σε οικογένειες με αναγνωρισμένα οικονομικά προβλήματα. Στόχος ήταν να εφαρμοστεί μια ανταλλακτικού – χαριστικού τύπου πρακτική.
• Να έρθουν παιδιά και ενήλικες σε πιο «βαθιά» επαφή με την τέχνη του κινηματογράφου
• Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης κοινωνικών προβληματισμών. Να υπάρχει αναστοχασμός πάνω σε πανανθρώπινες αξίες (μετανάστευση – ρατσισμός, ανεργία, ειρήνη – πόλεμος, φιλία, σχέσεις με γονείς και συνομήλικους κλπ.). Μέσω της συζήτησης και της επεξεργασίας των ταινιών να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ενδυνάμωσης των ομάδων αυτών.
• Να δουν παιδιά και ενήλικες διάφορες οπτικές στα παραπάνω ζητήματα και μέσω της κατάλληλης επεξεργασίας να γίνει ένα βήμα προς την κριτική συνειδητοποίηση και τον οπτικό εγγραματισμό και κατά συνέπεια την ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας
Οι ταινίες προέρχονται κυρίως από την ταινιοθήκη του ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΠΛΑΝΟΥ. Προβάλλονται ανά δεκαπενθήμερο στην αυτοσχέδια αίθουσα που διαμορφώσαμε. Οι βασικοί άξονες συμμετοχής των παιδιών είναι σε εθελοντική βάση. Οι μαθητές βοηθούν:
• Στη διαμόρφωση της αίθουσας
• Μοιράζουν τυχόν έντυπο ενημερωτικό υλικό
• Ζωγραφίζουν και εκθέτουν αφίσες για τις ταινίες
• Παρουσιάζουν τις ταινίες (συντελεστές, περίληψη κλπ.)
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Στόχος είναι να εμπλουτιστούν οι ταινίες με παράλληλες δράσεις.
-
Τον Ιανουάριο του 2015 παρουσιάσαμε την εκδήλωση «Ζωντανεύοντας εικόνες του Βωβού Κινηματογράφου με συνοδεία πιάνου». Ο πιανίστας Παύλος Μιχαηλίδης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και προσφέρθηκε αφιλοκερδώς. Έγραψε μουσική ειδικά για την εκδήλωση. Συνόδευσε μοναδικά αξέχαστες στιγμές του βωβού κινηματογράφου.
-
Τον Μάρτιο οι μαθητές –τριες του σχολείου μας παρουσίασαν μια μικρή συναυλία με φλογέρες. Ανάμεσα σε άλλα παρουσίασαν μουσική από μεγάλες κινηματογραφικές μουσικές στιγμές (Οι δρόμοι της φωτιάς κλπ.).
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
Παράλληλα με τις προβολές κρίναμε ότι θα ήταν πολύ θετικό οι μαθητές–τριες να εντρυφήσουν στη κινηματογραφική /μιντιακή παραγωγή. Ξεκινήσαμε να γυρνάμε ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Φοιτητές από το τμήμα κινηματογράφου είναι αρωγοί στην προσπάθειά μας. Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος κινηματογράφου του ΑΠΘ κ. Π. Πανταζής μας πρόσφερε κάθε δυνατή υποστήριξη. Ήδη έχουμε 7 ταινίες που συμμετέχουν σε διάφορα φεστιβάλ (Ολυμπίας, Σερρών, MEDEA AWARDS κλπ.) και αυτήν την εποχή ετοιμάζουμε άλλες δύο. Ταινίες για την κρίση, τον ρατσισμό, τη διαφορετικότητα κλπ. Επίσης συνεργαστήκαμε με το 5ο Ειδικό Σχολείο Ευκαρπίας και την εκπαιδευτικό Νόρα Βεργιώτη και κάναμε ένα ντοκιμαντέρ – πείραμα σχετικά με την καταπολέμηση των στερεοτύπων της αναπηρίας. Τα παιδιά παίρνουν ρόλους στις ταινίες και ξεδιπλώνουν το δημιουργικό τους ταλέντο.
Κάποιες από τις ταινίες που έχουν προβληθεί:
-
Μια ιστορία για τον Αϊ Βασίλη (Juha Wuolijoki)
-
Το σκυλί που σταμάτησε τον πόλεμο (Andre Melanson)
-
Άλματα (Petter Naes)
-
Το Καναρινί Ποδήλατο (Δημήτρης Σταύρακας)
-
Τα δελφινάκια του Αμβρακικού (Ντίνος Δημόπουλος)
-
Το ξυπόλητο τάγμα (Γρέγκ Τάλλας)
-
Ένα δέντρο μια φορά - The Boy and the Tree (Ράππας Παναγιώτης)
-
Το παιδί που ήθελε να γίνει αρκούδα (Jannik Hastrup)
-
Ένα παραμύθι για δυο κουνουπάκια (Γιάνικ Χάστρουπ)
-
Οι μικροί τραγουδιστές της Όπερας του Πεκίνου (Ντου Μιν)
-
Shana (The Wolf's Music - Niko Jacusso) - Σάνα (Η μουσική του Λύκου) - 4/3/2016 - Δείτε το τρέιλερ της ταινίας
https://www.youtube.com/watch?v=qj88Dk4pt-w
-
Στις Μύτες των Ποδιών (On the Sly - Olivier Ringer) (18/3/2016) -
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας -
https://www.youtube.com/watch?v=4Fmz1m25VUg
-
To Κόκκινο Μπαλόνι (Red Baloon) - Albert Lamoris
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=583494
http://parallaximag.gr/parallax-view/mikra-thavmata-sti-neapoli
http://tvxs.gr/news/paideia/mikra-thaymata-sti-neapoli
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 3η ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Workshops - Κινηματογραφικά εργαστήρια
Στον παρακάτω σύνδεσμο (κανάλι του σχολείου μας) μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποιες από τις ταινίες που έχουν γίνει με την υποστήριξη και εμψύχωση των εκπαιδευτικών του σχολείου κ. Δημήτρη Παπαδόπουλου και Κων/νου Τζιντζή.
Για όλα τα πρόσωπα που εμφανίζονται υπάρχει έγγραφη άδεια από γονείς - κηδεμόνες